u FOKUSU

Od 2035. novi automobili i kombiji bez emisija CO2 i kako će se to odraziti na domaće tržište?

Tokom proteklih nekoliko decenija vlade država sveta kolektivno su se obavezale da uspore globalno zagrevanje jer se količine ugljen-dioksida ispuštene u atmosferu povećavaju, što alarmantno zagreva Zemlju.

Poslanici Evropskog parlamenta odredili su revidirane standardne vrednosti emisija CO2 za nove automobile i kombije a na osnovu rigoroznijih klimatskih standarda Evropske unije. Novom uredbom podrazumeva se smanjenje emisija CO2 iz svih novih automobila i kombija u EU-u za 100 % u poređenju sa  emisijama iz 2021. godine, odnosno zabrana prodaje novih automobila na benzinski i dizelski pogon. Srednjoročni ciljevi smanjenja emisija CO2 (do 2030. godine) iznose 55 % za automobile i 50 % za kombije. Konačno odobrenje ovih regulativa očekuje se u Martu tekuće godine.

Ova uredba uključuje i sledeće mere:

  • Komisija će najkasnije 2025. predložiti metodologiju za procenu emisija CO2 tokom celog životnog ciklusa automobila i kombija prodanih na tržištu EU-a, te propratiti zakonskim predlozima ukoliko bude potrebno;
  • Do kraja 2026. Komisija će pratiti razliku između graničnih vrednosti emisija i stvarne potrošnje goriva i energije, podneti izvešće o metodologiji za prilagođavanje specifičnih emisija CO2 proizvođača i predložiti dalje mere;
  • Proizvođačima koji tokom kalendarske godine proizvedu malo vozila (od 1.000 do 10.000 novih automobila ili od 1.000 do 22.000 novih kombija) može se odobriti izuzeće do kraja 2035., dok oni koji registruju manje od 1000 novih vozila godišnje imaju trajno izuzeće;
  • Postojeći mehanizam za promicanje vozila s nultim i niskim emisijama, koji nagrađuje proizvođače koji prodaju više takvih vozila (s emisijama od 0 do 50 g CO2/km, npr. električna vozila i učinkovita hibridna vozila na punjenje) nižim ciljanim vrijednostima smanjenja emisija CO2, biće prilagođen očekivanim trendovima prodaje. Za razdoblje od 2025. do 2029. referentna vrednost za vozila s nultim i niskim emisijama iznosiće 25 % za nove automobile i 17 % za nove kombije. Za 2030. godinu planira se ukidanje podsticaja.
  • Počev od 2025., Komisija će svake dve godine objavljivati Izveštaj o proceni napretka u postizanju putnog prometa s nultim emisijama.

Međutim, korisnici automobila će i nakon 2035. godine moći da kupuju polovne automobile sa unutrašnjim sagorevanjem.

Za Bosnu i Hercegovinu i tržišta koja nisu deo Evropske Unije predviđa se veliki priliv starijih automobila i istovremeno se veruje da će se, zbog usklađivanja politika, ova norma EU odraziti i na BiH. Očekuje se da će Bosna i Hercegovina do 2035. u potpunosti imati ista pravila kao i zemlje članice Evropske Unije, ili će i sama biti članica.

Možemo zaključiti da smo svedoci globalnog projekta energetske tranzicije ka obnovljivim izvorima energije, te da ćemo sinergijom obezbediti čistiju energiju budućim generacijama.

Ostale novosti

Change language